Blomst. Foto: Laura Krarup Blomst. Foto: Laura Krarup Blomst. Foto: Laura Krarup Sommerfugl. Foto: Laura Krarup
       
  Bi. Foto: Laura Krarup 
       

 

Fortællingen om Evald Tang Kristensen - verdens største indsamler


    

 


Alle kender Grimms eventyr, mange kender Asbjørnsen og Moes norske fortælleskat.
Men kun få danskere kender Danmarks store indsamler Evald Tang Kristensen og de eventyr, historier og viser han skrev ned fra sine meddelere igennem 50 år fra 1867.
Ingen i verden har indsamlet så mange folkeminder som han.
Fortællingen om Evald Tang Kristensen er også fortællingen om mennesker i Danmark for mere end 100 år siden. Blandt andet hedens fattige folk, der knap havde mad eller bolig. Ikke desto mindre ejede de formidlingens gave; historier og viser blev fortalt, sunget og overleveret fra den ene fortæller og sanger til den næste gennem generationer.

Annemarie Krarup fortæller historien om Evald Tang Kristensens liv og hans meddelere, især dem der levede på den jyske hede, og som man f.eks. kan læse om i St. St. Blichers Hosekræmmeren. I Annemaries fortælling indgår eventyr og viser indsamlet af Evald Tang Kristensen.

Oplæg til mundtlighed: Fortællingen er i sig selv et eksempel på mundtlig formidling og kan bruges som oplæg i undervisningen om mundtlig fremstilling.
Eleverne får mulighed for at opleve en af de ældste formidlingsformer; den mundtlige fortælling, som er grundlaget for alle vores andre fortællinger – både skriftlige, filmiske, digitale og i medierne.
Velegnet til historie og dansk som en anderledes, oplevelsesorienteret tilgang til mundtlig litteratur, kultur og historie.

Fagområder der berøres: Folkeviser og -eventyr, romantikken og det moderne gennembrud, mundtlighed og skriftlighed, mundtlig og skriftlig kultur, levn og beretning, den store og den lille historie.
Kan tilpasses et 45 minutters forløb eller en dobbelttime efter ønske. Velegnet som fællesarrangement. Pris fra 4.000 kr. + transport

Evald Tang Kristensens fødselsdag d. 24. januar bliver i 2014 ny national fortælledag i Danmark.

Annemarie Krarup er professionel mundtlig historiefortæller, sanger, stemmekonsulent, cand. mag. i musik, psykologi og idræt og underviser i gymnasieskolen.

Gennem flere år har hun fortalt historier for voksne, unge og børn. For nylig for voksne, eventyr fra Evald Tangs samling på Nordens største fortællefestival i Ljungby i Sverige.

Sagt om Annemaries fortælling:

Lektor Susanne Krautwald, Stenhus Gymnasium: Magi på Stenhus. Eleverne overgav sig, lod sig føre med ind i eventyrets kringelkroge.

Flere udtalelser her og her.